Aşırı tuz tüketimi düzeltilebilir sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Her yıl dünyada yeterli meyve tüketmemekten dolayı 5 milyon, aşırı tuz tüketimi nedeni ile 4 milyon insanın hayatını kaybettiği hesaplanmıştır. İnsanlar evrim süreçleri içinde milyonlarca yıl günde ortalama 0.1-0.5 gr kadar yani çok az tuz tüketirler. Günümüzde ise ortalama tuz tüketimi günde 9-16 gr arasında bulunmaktadır. Türkiye Japonya ile birlikte ortalama günde 16-18 gr tuz tüketerek ilk sırayı paylaşmaktadır. Yani günümüz insanın tuz tüketimi 40-50 kat artmıştır.

EN FAZLA TUZ İÇEREN GIDALAR
Ekmek, et ürünleri, peynir, hazır ürünler, çorbalar, kahvaltılık gevrekler, balık ürünleri, cipsler ve atıştırmalıklar, katering öğünleri, restoran öğünleri, soslar ve baharatlar, patates ürünleri

HİMALAYA TUZU
Himalaya tuzunun rafine tuzdan çok farklı olduğunu ve fazlası sağlığa zararlı olan rafine tuzun aksine sağlık açısından pek çok yararları olduğunu söyleyen birçok akademik kariyere sahip tıp mensubu var. Bunlardan bazıları Himalaya tuzu ve diğer bitkisel ürünlerin ticaretini yaparken, bazıları dikkat çekmek, ezber bozuyorum diye gündem yaratmak gibi gündem yaratmak gibi amaçlarla veya son derece bilgisiz ve bilinçsizce Himalaya tuzun sözde faydalarını anlatarak şov yapmaya devam ediyorlar. Kısaca söylemek gerekirse bütün tuzlar neredeyse birbirinin aynıdır, yani birbirinden farkları yoktur ve önerilen limit dozun üzerinde tıpkı rafine tuzda olduğu gibi sağlığa zararlı etkilere yol açarlar.

Himalaya Tuzu nedir?

Himalaya tuzunun da rafine tuz gibi %98’i sodyum klorürdür. Himalaya tuzunda rafine tuzdan farklı olarak 84 mineral ve eser elementin bulunduğu ileri sürülmektedir. Bu iddia kısmen doğrudur da, Himalaya tuzunda 84 mineral ve eser element vardır ama çok küçük miktarlarda. Bu 84 mineral ve eser elementin içinde vücut için zararlı olduğu bilinen arsenik, kadmiyum, alüminyum, cıva, uranyum, talyum gibi bileşiklerde bulunabilmektedir. Faydalı olduğu düşünülen mineral ve eser elementlerde o kadar küçük miktardadır ki sağlığa olumlu bir etkisi olması beklenemez. Himalaya tuzunda iyot miktarı oldukça azdır ve günlük ihtiyacı karşılaması beklenmez. Ayrıca Himalaya tuzunun özel hücre yapısının oldukça ince olduğu ve çok daha fazla titreşimsel enerji içerdiği ileri sürülmektedir. Bu iddiayı da destekleyen herhangi bir literatür verisi bulunmamaktadır. Himalaya tuzları el yardımı ile çıkarılan daha az rafine tuzlardır. Tanecikleri daha büyük olduğu için daha az sodyum alınmış olur. Çok az işlem görmüş Himalaya tuzlarına natürel denebilir.