Ayasofya sözde yargı yoluyla açıldı… Erdoğan “önce Sultanahmet’i doldurun” diyerek akıl verdiği seçmen kitlesine, Ayasofya’nın anahtarlarını bizzat teslim etti.

Ayasofya - Hagia Sophia Yunanca “Kutsal Bilgelik” anlamına gelse de, anlamadan ibadeti yaşam biçimi haline sokmuş bir halk için bunun ne önemi var.

Ayasofya pek çok bozulmuş Yunanca yer adı gibi gerçek anlamını yitirerek “Dinci-Milliyetçi” zihinler için motivasyon malzemesi olmaya devam ediyor.

Ayasofya Fatih Medresesi açılışı da bu Ayasofya ekmeğinin sonuna dek yendiği bir gün oldu.

Madem geçmişte yıkılan her şeyi ihya ediyoruz, neden bunu Fatih Medresesiyle sınırlıyorsunuz ki!

İstanbul’da geçmişin en büyük yıkımcısı Adnan Menderes idi. Menderes döneminde yıkılan tarihi eserlerin, camilerin, medreselerin, çeşmelerin haddi hesabı yoktur. Onları da ihya edin. Listesi tarih kitaplarında mahfuzdur.

Ancak üzüm yemek değil bağcı dövmek amaç olunca, Cumhuriyetin kuruluş yıllarına giydirmek en kolay iş oluyor.

Ülke ekonomisinin alev aldığı, benzinin 20 doların 15 lira olduğu bir ortamda Erdoğan kendi saha ve seyircisinin çoğunlukta olduğu Cuma Ayasofya sahnesinde, Atatürk dönemine ağzına geleni söylemekten geri durmadı.

Oysa İstanbul’da yıkım Menderes’le gelmiştir. İstanbul’a ihanet edeni ise Tayyip Erdoğan teşhis etmektedir.

Erdoğan’ın sözleri arasında yer verdiği “Bizans Hayranı” ifadesi ise kuşkusuz rantı en çok yenen söz olarak yerini aldı.

Daha çok Bahçeli’nin sevdiği bu Bizanslı, Bizans tohumu, Bizans çocuğu “sözde hakaretleri”nin Erdoğan versiyonu Bizans Hayranlığı oldu.

İşin en tuhaf yanı ise bütün bu söz ve eylemlerin 1500 yıllık bir Bizans eserini kapma ve kendine mal etme yarışının bir parçası olması.

Türkiye’de tuhaflığın ve acayipliğin bundan daha net bir görüntüsü olamaz.

Bütün rakiplerini Bizans Hayranlığı ile suçlayan bir zihin Bizans’ın dünyada bilinen en meşhur eserinin rantıyla neredeyse ülkeyi sonsuza dek yönetme derdinde.

Madem Bizans hayranlığı suç, bu Ayasofya merakı neden?

Madem bu Bizans bu denli sefil, süfli ve beş para etmez bu Ayasofya’yı kim inşa etti?

Madem Bizans’tan bu denli muzdaripsiniz, üç günde bir neden muhteşem yapıtı önünde sıralanıp kendinizi temize çekip bangır bangır propaganda yapıyorsunuz?

Bu ülkenin petrolü de doğal kaynağı da hammaddesi de tarihidir.

Ülke tarihine adlarını yazdırmış Hititlerden Karialılara, Urartulardan Komagenelilere, Asurlulardan Bizanslara her bir halk bize bugün oluk oluk döviz getirecek muhteşem eserler bıraktılar.

Bunları yok eden Menderes zihniyeti bugün de izlerini hala sürdürüyor.

Anadolu kendi tarihsel varlıklarını koruyamıyor.

Üstelik bütün bunlara bir de siyasal dincilik istismarları ekleniyor. Siyasal dinci rantı yemek isteyenler canları sıkıldıkça Bizans’a giydiriyor.

Artık esamesi kalmamış Bizans’ın size ancak faydası olur, dünyanın 72 milletine ülkenizde para harcatır.

Bizans Kültürüne hakaret edecekseniz bari Ortodoksların mübarek paskalya gününü seçmeyin.