İşte özgün bir acuka tarifi:

Malzemeler:

  • 5-6 adet kırmızı kapya biber (veya tatlı kırmızı biber)
  • 3-4 adet sivri biber
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi (veya limon suyu)

Hazırlık:

  1. İlk olarak, kırmızı kapya biberleri közlemek için fırını 200 derecede (fanlı fırında 180 derece) ısıtın. Biberleri fırın tepsisine yerleştirin ve yaklaşık 20-25 dakika boyunca fırında közleyin. Biberlerin cildi siyahlaşıp kabukları soyulabilir hale gelince fırından çıkarın.

  2. Kızaran biberlerin ciltlerini soyun, çekirdeklerini temizleyin ve doğrayın.

  3. Sivri biberleri de közleyin, ciltlerini soyun ve doğrayın.

  4. Doğradığınız kırmızı kapya biberleri ve sivri biberleri bir karıştırma kabına alın. Üzerine rendelenmiş sarımsakları, tuzu, pul biberi (isteğe bağlı), kimyonu, zeytinyağını ve nar ekşisini ekleyin.

  5. Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Acuka karışımınızın lezzetini kontrol edin ve gerektiğinde tuz veya limon suyu ekleyerek tatlandırın.

  6. Hazırladığınız acukayı bir kavanoza veya hava geçirmeyen bir kapta saklayın. Buzdolabında muhafaza ederek daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.