Toplumsal Dış Haberler

Lübnan'ın Beyrut Limanı'nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda yangın çıktı. Yangın nedeniyle güçlü bir patlama meydana geldi ve başkent Beyrut adeta savaş alanına döndü. Son olarak, Lübnan Sağlık Bakanlığı, patlamada ölenlerin sayısının 70'e ulaştığını, yaklaşık 3 bin 700 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Beyrut'taki patlamanın 'liman depolarında uzun yıllardır bulunan patlayıcı maddelerden' kaynaklandığına dair açıklamalar yapıldı ama 'nitrat' iddiaları da konuşuluyor. Patlamayla göğe yükselen alevlerin ve dumanın şekli de bir kimyasalın patlamada rolü olduğu iddialarını güçlendiriyor.

Yaşananlarla ilgili bir açıklama da Orta Doğu'yla ilgili çalışmalarıyla tanıdığımız Gazeteci - Yazar Hediye Levent'ten geldi. Levent de 'nitrat' iddialarına değindi. Beyrut limanında 'bir şeyin' hedef alınmış olmasının da muhtemel olduğunu söyleyen Levent, "Ancak Lübnan'da bizim bildiğimiz gibi bir devlet sistemi yok. Restoranlardan havalimanına kadar bütün sistemin işleyişi siyasi gruplar, hareketler arasında bölüşülmüş durumda. Denetim sistemi yok denecek düzeyde" uyarısıyla açıklamalarına başladı.

İLGİLİ - İşte Beyrut yıkımından tüm fotoğraflar

'NİTRAT' İDDİASI GÖZ ARDI EDİLEMEZ
Beyrut'taki patlamayla ilgili olarak "sebep, depolarda uzun süredir bulunan nitrat" gibi açıklamaların doğru olma ihtimalinin göz ardı edilemeyecek kadar yüksek olduğunu belirten gazeteci, "Lübnan'da birileri depoya nitrat koymuştur, yıllarca kimse de sormamış-sorgulamamış olabilir çünkü kriz çıkabilir. Çok yazık!" dedi.

AYNI ZAMANDA EKONOMİK BİR DARBE
Beyrut'taki patlamanın sebebi ne olursa olsun etkisinin çok ağır olacağının altını çizen Hediye Levent, "Lübnan'da ekonomi bir süredir çökmüş durumda. Zaten ekonomisi turizm, bankacılık, hizmet sektörü gibi kalemlere dayanıyor. Patlamada harap olan liman en önemli gelir kaynaklarından biriydi" ifadelerini kullandı.

50 TON CİVARINDA YÜKSEK RİSKLİ PATLAYICI...
Bu açıklamarının ardından Lübnan basınında yer alan "Limanda yaklaşık 9 yıldır bulunan 50 ton civarında yüksek riskli patlayıcı madde olduğu ve bunların patlamaya sebep olabileceğine dair 4 ay önce rapor hazırlandığı" iddialarını da paylaşan Levent, "Lübnan basını resmi kaynaklara dayanarak; Beyrut'ta patlamaya sebep olan 50 tonluk patlayıcı maddenin kaçakçılık yapan gemilerden ele geçirilmiş olduğu iddia ediliyor. 9 yıldır o depolarda tutuyorlarmış o patlayıcı maddeleri ve aralarında nitrat da olduğu öne sürülüyor" yorumunu yaptı.

YANITSIZ SORULAR
Lübnan televizyonlarında ölü sayısının bini aşabileceğine dair yorumların yapıldığını aktaran usta gazeteci, "Beyrut'taki patlama sonrası çok sayıda cevapsız soru var" diyerek bu soruları da paylaştı:

- Depolardaki 50 ton patlayıcının tamamı nitrat mı?

- Kaç yıldır depoda? 6 yıl mı 9 yıl mı?

- Hangi gemide-gemilerde yakalandı?

- Bu miktarda nitratı kim nereye götürüyordu veya nereden getiriyordu?

- Depolardaki nitratın patlama riskine dair rapora rağmen neden tedbir alınmadı?

- Depolardaki ilk patlama nasıl gerçekleşti?

- İhmal + sabotaj olabilir mi? En önemli soru da şu sanırım: Lübnanlılar bu soruların cevabını öğrenebilecek mi?

ZEHİRLİ GAZLAR HANGİ ÜLKELERİ ETKİLEYECEK?
Masada duran en önemli soru ise havaya karışan zehirli gazlar... Levent bu konuya da değindi. "Birkaç Arap kanalında Beyrut'taki patlamanın ardından havaya karışan kimyasal ve zehirli gazlardan hangi ülkelerin etkileneceği konuşuluyor" diyen Levent, "Buna göre, Beyrut merkez olmak üzere Lübnan'ın tamamı, Suriye ve Ürdün'den Mısır'a kadar geniş bir bölgede etkili olabileceği söyleniyor" ifadelerini kullandı.